| styx napisał/a: |
| IANTD zmieniło podejście i obecnie każdy stopień nurkowy na plastiku ( i dyplomie ) jest opatrzony dodatkiem określającym maksymalny limit głębokościowy nurka, |
| Plotek napisał/a: |
| Co jest napisane na nowych plastikach Adv Ean? |
| murena napisał/a: |
| jak w SDI/TDI? |
| gorcio napisał/a: |
| przydalaby sie taka informacja. |
| murena napisał/a: |
| a masz "stary"?
bo jak nie, to lepiej sprawdzić (czyt. zrobić uprawnienia) zamiast pytać Wink |
| klon napisał/a: |
| a ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co... |
| ciekawa informacja. Akurat czekam na nowy plastik, i szczerze mowiac, przydalaby sie taka informacja.
A czy ktos moze cos wie o starszych plastikach - trzeba wymieniac ? Mam nadzieje, ze nie jest to obowiazkowe. I przy okazji pytanie - jest gdzies dostepna baza danych ludzi certyfikowanych w IANTD ? |
| bo jakbyś nie miał napisane to może to rodzić pewne nieporozumienia |
| Rozmowa wstępna w nowej bazie:
- jaki masz plastik? - Advance nitrox - U nas nitroxu nie ma więc wpisze Ci tylko AOWD |
|
a ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co... W IANTD na plastiku TMX masz 100m i co? na 105 nie pójdziesz bo nie masz Expedition Trimiks Diver? zaje...ście... |
| sa takie kraje gdzie IANTD jest malo znane |
| Kiedy ide na nurka z lokalnym gosciem z CMASu, on chce widziec do jakiej glebokosci mam uprawnienia. |
| ale ja wiem jakie sa w CMASie uprawnienia |
| Kiedy ide na nurka z lokalnym gosciem z CMASu, on chce widziec do jakiej glebokosci mam uprawnienia. |
| Kiedy ide na nurka z lokalnym gosciem |
| każdy stopień nurkowy na plastiku ( i dyplomie ) jest opatrzony dodatkiem określającym maksymalny limit głębokościowy nurka, przykładowo: |
| ElBacio napisał/a: |
| Rozumiem, że IANTD podaje teraz na plastikach także maksymalne głębokości wg. standardów, a nie osiągniętą na szkoleniu. Tak? |
| a teraz na plastikach NTMX jest 60m - zatem Franken dla NTMX odpada? |
| 1. to cokolwiek zmieni/a? - moim zdaniem pusta próba regulacji czegoś tam
|
| .. nieeee chyba raczej chodzi o kasę |
| ciekaw jestem jak wielu polskich nurków, wyszkolonych w IANTD i nurkujących poniżej 100m ma plastik Expedition TMX... |
|
Rozumiem, że IANTD podaje teraz na plastikach także maksymalne głębokości wg. standardów, a nie osiągniętą na szkoleniu. Tak? Ciekawe, czy w IANTD w ogóle instruktor podaje organizacji maksymalną głębokość klepniętą...? Bacio |
| Klein napisał/a: |
| Możesz zrobić godzinne nurkowanie na Frankenie nie przekraczając 60m i z papierem NTMX każdy Cię na Frankena weżmie. |
| Napisanie tego na plastikach to po prostu krok w dobrą stronę |
| Nikt normalny nie będzie Ci robić problemu, że zanurkujesz 5m głębiej. |
| a jaka z tego jest kasa ? |
| Jeśli ktoś ma pełen tmx to raczej nikt się do niego o nic już nie przyczepi |
|
z innej strony jeżeli ktoś idzie na głębokie nurkowanie z nieznanym gościem to... no cóż gratuluję podejścia... |
| i ma fobie |
| Nie chce mi sie ale sie zmusze |
| [
Realia jakie masz takie masz i wiadomo, że czasami jak się chce nurkować w fajnym miejscu to trzeba się dostosować do panujących reguł - proste |
| Ale chca widziec uprawnienia i maja do tego prawo, jesli z nimi jade na nurka. |
| Czepiasz sie, zupelnie niepotrzebnie. |
| martin napisał/a: |
| ...A wracajac do tematu: wypisanie "uprawnien" na papierach jest tylko na reke organizatorom wycieczek i ubezpieczalnia. Tym pierwszym, bo moga ograniczyc glebokosc popierajac sie na papierku, tym drugim zeby nie wyplacic odszkodowan. |
| martin napisał/a: |
|
no i widza i interpretuja jak chca - albo jak im sie widzi. Przeciez zaden Belg widzac polskie P1 nie bedzie myslal ze posiadacz ma uprawnienia do 20m. |