Yavox napisał/a: |
Pazdziernik, Wojtku? Pliiz.... |
Alien napisał/a: |
planujesz jakieś treningi po 3 października? Ja cały wrzesień jestem nieco zajęty
|
diversonic80 napisał/a: |
i tu wlasnie jest swietny interes bo po co maja szukac chetnych na wyplyniecie jak maja juz zapewnione na 2 lata kursy dodatkowo na pewno beda "warsztaty takie i owakie" za kolejna kase i kursy doszkalajace i mase innych dodatkowych rzeczy za ktore bedziecie placic uczciwie by bylo przedstawic teraz na samym poczatku ceny za wszystko, a nie ciagac ludzi na jakies treningi zeby im wode z mozgu zrobic, a potem na kase naciagnac. Ale sami sie przekonace w swoim czesie ze mam racje. |
Wojtek Filip napisał/a: |
Może żeby uprościć organizację, zapraszam osoby zainteresowane do dopisywania się do listy na poszczególne treningi |
Swoją drogą na FB akces zgłosiły już 24 osoby
Mam nadzieję, że zbudujemy super ekipę. |
diversonic80 napisał/a: |
Mozesz cos o kosztach napisac?
|
Wojtku, czy te treningi mają charakter takiej jednorazowej akcji kick-off dla kolejnych nowych osób zainteresowanych projektem, czy też jest sens myślenia o tym, żeby uczestniczyć w więcej niż jednej edycji w różnych terminach? |
Jak to będzie wyglądało w praktyce?
Dużo nurkowań na wrakach Bałtyku !!! Wraki płytkie i głębokie. Praca w zespołach nurkowych, wspólne treningi doskonalące technikę nurkowania wrakowego oraz podnoszące nasze umiejętności ratownicze. |
Plotek napisał/a: |
Czy zakładacie np., że uczestnicy projektu, będą wykonywali zdjęcia konkretnych miejsc, może nawet w określonych ujęciach, w różnym czasie, tak aby później na podstawie porównania tych zdjęć można było dokonać jakieś oceny? |
wojtek309 napisał/a: |
Jak jest z wyborem uczestnikow wyprawy jesli chetnych jest 30 a miejsc na lodce 15? |
Co zmienia sie w przypadku znalezienie sponsora / dofinansowania? |
Co z konfiguracja sprzetowa? |
Czy planujecie treningi w innym miejscach niz dwa na razie wymienione? Powiedzmy j. Biale k. Gostynina czy Orlowskie? |
kangur napisał/a: |
Zgłosiłem się na FB.
Mam tu też potwierdzić ? Bo już glupieje ... |
bigplik napisał/a: |
Cześć, bardzo chętnie chciałbym pomóc
i ile moge tyle pomoge |
bigplik napisał/a: |
Wojtek, czy możesz napisać coś więcej co ma się znaleźć w programie tych najbliższych warsztatów?
Czy te na koparkach będą inne niż w 3M? |
Knaguru - zmartwiony stanem Twojego zdrowia sam Cię dopisałem na forum. |
PopekS napisał/a: |
To znaczy, że chcemy pokazać ludziom że: - można pracować razem niezależnie od organizacji - można zrobić co pozytecznego mając OWD - można wspólnie nurkować i wspólnie coś zrobić - że wraki to nie tylko kawałek stali - że Bałtyk to coś więcej niż troche piasku i dorsze - że nasze działania (jako ludzkości) mają wpływ na nasze otoczenie i nasze życie - że można nurkować bezpiecznie i lepiej - że nurkowanie jest super i można się nim bawić Takie tam troche idealistyczne podejście do tematu |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
|
Grotto8 napisał/a: |
Kurde. A już myślałem, że to wszystko naprawdę dla wyższych celów... |
Przy okazji - jedna sprawa jest w 100% pewna: stosujemy gazy standardowe GUE. Nie nurkujemy na powietrzu - gazem podstawowym jest nitroks 32, a poniżej 30m trimiks. Tutaj nie będzie żadnych zmian. |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
Niestety nie wiem co masz na myśli - możesz to jaśniej napisać? |
...To znaczy, że chcemy pokazać ludziom że: - można pracować razem niezależnie od organizacji - można zrobić co pozytecznego mając OWD - można wspólnie nurkować i wspólnie coś zrobić - ... |
Nie nurkujemy na powietrzu - gazem podstawowym jest nitroks 32, a poniżej 30m trimiks. |
przemoo napisał/a: |
Trimiks poniżej 30 m może dla niektórych osób stwarzać problemy ekonomiczne oraz papierologiczne. |
Zatem zasadą będzie ean32 do 30m, głębiej tmx. |
Nie zauważyłem w poprzednich postach wymagań na jakieś specjalne uprawnienia a wprost przeciwnie |
Grotto8 napisał/a: |
Czy można te słowa traktować jako jedną całość i odnieść je do jednego nurkowania w ramach tego projektu non profit ? |
Tym napisał/a: |
Co do nurtującej TomaM kwestii |
Gazy - to był jeden z pierwszych tematów jaki z naszej strony, jako organizatorów nie był poddany żadnej dyskusji. Jak nigdy , zgodziliśmy się za pierwszym razem. Zatem zasadą będzie ean32 do 30m, głębiej tmx. |
Cytat: |
Swoją drogą niedługo zostanę mistrzem w kopiowaniu listy uczestników - jeżeli ktoś będzie na naszych zajęciach, to zachęcam do skopiowania listy uczestników i dopisania się |
Projekt ma na celu inwentaryzację wraków oraz badania ich wpływu na środowisko naturalne rejonu zatoki Gdańskiej i Puckiej. |
Tomasz Łach napisał/a: |
Wojtku link ktory podales na FN prowadzi do jakiegos ogloszenia o sprzedazy pianki... |
Czyli rozumiem, że na Bałtyk rusza tylko grupa pokoparkowa? |
W którym jeziorze ćwiczymy? |
czy przewidywane są jakieś ewentualne koszta |
Treningi naszych zespołów są oczywiście bezpłatne. |
Tymek Podgórczyk napisał/a: |
Konkurs: Kto jest na tym zdjęciu? |
ElBacio napisał/a: | ||
Ja go gdzieś widziałem... Obrazek Bacio |
radekm napisał/a: |
Odpowiedź na zagadkę niejaki KWC, ale co wygrałem ?????
RadekM |
[ ]
...a jutro, koło południa dorszyk ... |
to wszyscy siedzą jak na tureckim żałobnym kazaniu |
W mordę, prawie wszyscy w sucharach. Zaczynam mieć kompleksy... |
BURaki i BURaczki |
BURaczane działania |
tomaszg napisał/a: |
na fotce Tymka pt 'autoportret z nurkiem ' widać jakby główny bohater miał przywiązaną linke do karabinka wpiętego w swój d-ring - co to była za akcja ? |
sKuba napisał/a: |
na zdjęciu w poscie Wojtka Jarek ćwiczy procedurę powiadamiania służb ratowniczych.
Nurkując z nim wiem, że jestem bezpieczny |
kwiatek napisał/a: |
Chrystian napisał/a:
jutro z Jarkiem sprawdzimy o 15.30 Dokładnie, jeśli ktoś ma ochotę się dołączyć zapraszamy o 15:30 na bieszki. |
źródło, w którym można się zaopatrzyć w taką fajną taśmę z naklejkami do analizowania |
to zrobiłoby się jakiś zakup grupowy? |
Ha, jak znam życie to prędko zdjęć nie zobaczymy |
Ale co robi sowa na jego ramieniu, nie wiem do teraz... |
Ruszyła współpraca z Państwową Akademią Nauk w ramach projektu |
piotrkw napisał/a: |
Wojtku, jeżeli masz na myśli PAN to jest to ... Polska Akademia Nauk. |
Boxer napisał/a: |
Można wiedzieć kto z Wydziału Archeologii Podwodnej UW się pojawi? |
Pewnie się zes... w lutym w piance ale się zawziąłem, żeby zacząć i nie mam zamiaru się poddać. Podlodowe wytrzymam to i BUR wytrzymam |
Cześć Darek.
Wystarczy się dopisać do listy, którą niniejszym otwieram (dopisując się, proszę kopiować całą listę wraz z jej tytułem): Lista osób na trening podstawowy BUR 18-19.02 3M Pozdrawiam, Wojtek |
mmosk napisał/a: |
Mam pytanie co do wymogow przed szkoleniem |
Sebastian Popek napisał/a: | ||
To nie są szkolenia a jedynie treningi, które mają przybliżyć standardy stosowane w projekcie. Treningi odbywają się zarówno w 3M jak i na koparkach ...... Trening wstępny jest obowiązkowy dla wszystkich chcących przystąpić do projektu. |
Teraz wnioskuje, ze trening jest jeden a potem ma sie juz prawo do pelnego udzialu w projekcie.
|
Robić przed terminem lutowym nitrox gdzies czy to jest w tamten weekend przy okazji? |
ryzior napisał/a: |
cześć
zastanawiam się czy nie dałoby rady jakoś nagrać/zrelacjonować tego spotkania(?) - wyjazd do Gdyni na 1 wieczór jest dla mnie problematyczny, a chciałbym w jakikolwiek sposób "wziąć udział" w nim. pozdrawiam tomek R |
Zatem jedno miejsce do obsadzenia . |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
nie jestem pewien, czy wszystkie wymogi spełniam. |
lolek napisał/a: |
Kasia, o której pisał KSD, to zdecydowania Monika - Krzychu, do kwiaciarni |
lolek napisał/a: |
Adaś ze zdjęcia profilowego ani trochę nie podobny do siebie "w realu" |
Adaś napisał/a: |
Pytania do Sebastiana, kiedy można przyjechać na warsztaty nad Bałtyk? |
KSD napisał/a: | ||
O matko ale faux pas, nie wiem skąd mi się tu nagle wzięła Kasia Kwiaciarnia jak nic |
MaRkY napisał/a: |
pytanie co na to Wojtek |
Sebastian Popek napisał/a: |
w tym roku warsztaty koparkowe przewidziane są w tym roku jeszcze tylko w dniach 6-7 października. Niestety nie jesteśmy w stanie czasowo przygotowywać i prowadzić warsztatów w dowolnym terminie. Dlatego też ustaliliśmy 2-3 terminy warsztatów poza sezonem tak aby każdy mógł wybrać dostępny dla niego termin. Pozostałe terminy zarezerwowane są na działania podwodne lub warsztaty bałtyckie (te też w miarę możliwości i chętnych).
Także z tego co się orientuje (a Wojtek mnie poprawi jeśli się mylę choć wydaje mi się, że się nie mylę) wcześniej niż przed październikiem nie da się spotkać na warsztatach "koparkowych". |
Zgadzam się z przedmówcą, dziekuje wspoldomownikom, partnurom i organizatorom. Dzięki chłopaki za logistycznie dobrze zorganizowane treningi, wprowadzenie omówienie i zakonczenie teraz cwiczenia, cwiczenia, cwiczenia i...
byle do wiosny |
Jacek Polak napisał/a: |
W czwartek po pracy ekipa z Krakowa 4-5(nurków) + 1(support) jedzie nurkować na wraki (jak pogoda puści). |
Będzie mi bardzo miło zobaczyć pod wodą również te osoby, które tym razem jeszcze nie mogły - Patrycja działamy? |
Dzień dobry.
w tym... jedna, którą nie interesuje nurkowanie na wrakach... czyli BUR . |
niby tylko 100km różnicy ... u nas piekna pogoda śniegu zero |
Paweł Boruta napisał/a: |
Sebastian, czy mówimy o warsztatach na Bałtyku? Czy powtórka z Koparek? |
W imieniu Bałtyckiego Towarzystwa Wrakowego oraz Global Underwater Explorers mam przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w projekcie "Baltic Underwater Research".
Projekt ma na celu inwentaryzację wraków oraz badania ich wpływu na środowisko naturalne rejonu zatoki Gdańskiej i Puckiej. |
Marek Nedwidek napisał/a:
ale żaden poszukiwacz czy nurek wrakowy nie chce się dzielić swoimi zbadanymi pozycjami No to mamy nadzieję, że uda nam się zrobić całkowicie odwrotnie salut . Trochę to trwa ale inaczej nie da rady. |
Sławek Hałka napisał/a: |
A czy do tej supertajnej podgrupy na tym forum mogą mieć dostęp wyłącznie dumne BUR-aki? A nie BUR-aki, które ukończyły i przeżyły szkolenia bałtyckie niekoniecznie na Koparkach i niekoniecznie z BUR-em, też mogłyby mieć ewentualnie dostęp do tej zakamuflowanej strefy? |
Brak odpowiedzi jest odpowiedzią. |
Brak odpowiedzi jest odpowiedzią. |
Proszę podaj jasno (jako listę) na jakie pytania oczekujesz odpowiedzi a postaram się na nie odpowiedzieć. |
ZielonySmok napisał/a: |
To nie jest tak, że najpierw należało by coś od siebie, a dopiero oczekiwać? BUR to przecież nie tylko szkolenie, ale też i pływanie na konkretne pozycje, konkretne zadania. |
Adam Jaworski napisał/a: |
Sebastian, co jest w planie na przyszły weekend |
Witam
Niestety, zmuszeni jesteśmy przełożyć termin majowy na czerwcowy. Bardzo mi przykro z tego powodu ale nic nie jestem w stanie zrobić. |
Niestety, zmuszeni jesteśmy przełożyć termin majowy na czerwcowy. |
Pisząc o czerwcu, podtrzymujesz wcześniej podaną datę 15-16 |
bpiotrek napisał/a: |
A jakiś termin dodatkowy w sierpniu? wrześniu? |
Adaś napisał/a: |
Siemka, czy o tych działaniach sierpniowo wrześniowych możesz coś napisać |
generalnie to,że lista została przeniesiona do innego watku utrudnia i wycisza sprawę... |
tych co rezygnują zapraszam na drugi termin 26-28 lipca bo tam rzecywiście są na razie 2 osoby ... |
niestety sporo osob nie traktuje projektu jako mozliwości zrobienia czegos dobrego na Bałtyku tylko jako darmowy warsztat ... a szkoda. Projekt jest super. |
Sławek, przyjedź po prostu na spotkanie, jak będzie organizowane kolejny raz na Koparkach. |
Proszę podaj jasno (jako listę) na jakie pytania oczekujesz odpowiedzi a postaram się na nie odpowiedzieć. |
Projekt fajny, wydaje się naukowy. Jak widzę, chodzi o zdobywanie i gromadzenie różnorodnej wiedzy na temat wraków bałtyckich w rejonie Zatoki Gdańskiej i Puckiej. Skąd pomysł i inicjatywa? Od naukowców UW Gdańsk, czy może to samoistna inicjatywa członków tego forum? Po to, żeby podrzucać nie nurkującym naukowcom realną wiedzę? |
Jak widzę z realizacja celu oprócz radości i możliwości samorozwoju nurkujących (warsztaty), ma służyć również popularyzacji wiedzy na w/w temat. Gromadzenie danych w sposób naukowy i ich udostępnianie społeczeństwu. Czy dobrze rozumiem? Jeżeli tak, proszę o jakiś link do strony, gdzie zgromadzono dane na temat dotychczasowych realizacji podstawowego celu BUR. |
28-29 czerwiec
12-13 lipiec 20-21 wrzesień 11-12 październik |
Maciej Lewandowski napisał/a: |
Wojtek, napisz proszę coś o koszcie udziału w projekcie |
Maciek - 1 strona tego tematu . |
W głównej mierze liczymy na kilkadziesiąt osób, które wzięły udział w naszych spotkaniach w ostatnich latach. |
Jagmin napisał/a: |
jakie to wydatki na osobę przewidujecie w poszczególnych akcjach? |
Czy są to z założenia wypłynięcia dla "pełnych BURaków" |
BUR już nie wywołuje tyle emocji? |
-Dlaczego przenieśliście szkolenia nad morze?
-Bo projekt dotyczy wraków Bałtyku? -No tak, ale ja mieszkam na południu. -Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków i miejsca realizacji projektu. Jak chcesz brać udział w nurkowaniach na wrakach skoro to za daleko? -Nie chcę jeździć na wraki, mnie interesuje samo szkolenie. |
-No tak, ale ja mieszkam na południu.
-Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków |
Żeby nie tworzyć głuchego telefonu proszę osoby zainteresowane najbliższymi wypłynięciami w ramach BUR o kontakt bezpośrednio z Sebastianem. |
Ale poczekajmy do poniedziałku i zobaczymy co i jak. |
xspojlerx napisał/a: |
A jest opcja żebym ja się załapał? |
Sebastian, mam prośbę |
Krzysztof Żurawski napisał/a: |
Jakieś terminy pod koniec sierpnia lub we wrześniu? |
z lenistwa nie przejrzałem tych 27 stron postów. |
Jakieś terminy pod koniec sierpnia lub we wrześniu? |
Dotarłem póki co do 10 strony postów |
Dzięki Adam, niestety nie jestem nawet w połowie BUR-akiem, więc się nie dopiszę. |
Ja też jestem chętny na 28-29 czerwiec. Zglaszałem chęć na pw. O ile uda mi sie umówić jeszcze przed z Sebastianem na nitrox. W dodatku nie mam jeszcze za sobą warsztatów, bo to miał być mój pierwszy raz |
Sebastian Popek napisał/a: | ||
Hi Arku Zapraszam również. Bedziesz mógł sie do nas dołaczyć i zobaczyc jak to wygląda w praktyce. |
Jeżeli naprawdę chcesz coś z nami robić, to zgłoś się... i działaj. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że temu projektowi nie brakuje nurków Full TMX CCR Cave Extreme-cośtam tylko osób, które mają motywację do tego, żeby systematycznie i z zaangażowaniem robić coś, na miarę swoich - nawet znacznie skromniejszych - możliwości... |
Czyli pierwsze emocje opadły i wielu zrezygnowało? |
- Niektórzy by chcieli, ale czasem nie mogą a odpowiedź "słuchajcie, jutro jednak nie przyjadę" nie jest mile widziana, bo w sposób nagły zwiększa koszty tych, którzy dotrzymują słowa |
W mordę, pół Warszawy za nitroxem zjeździłem. No cóż, do następnego razu |
pomorzanka napisał/a: | ||
trochę mnie to nurtuje - tzn. być może mam nieaktualne dane albo coś niedokładnie pamiętam ale wydaje mi się (tak, tylko wydaje mi się ), że nitrox wg standardów Gue zalecany jest do nurkowań poniżej 30 m. |
pomorzanka napisał/a: |
Zdaje mi się (tak ) ze pierwsze nurkowanie miało być na jednym z naj ...najpłytszych wraków zatoki. Skąd pomysł, żeby twina nabić nitroxem? |
pomorzanka napisał/a: |
sam tak, Adaś, zaplanowałeś, czy korzystałeś z podpowiedzi innych? |
Sam zaplanowałem! |
Nie jestem nurkiem GUE, ale z moich informacji wynika:
- do 30 m - nitrox - powyżej 30 m - trimix PS: Standardowy nitrox 32 to ogólnie słabo się nadaje do nurkowań powyżej 30 m Sprawdź MOD |
W związku z powyższym - tak o ile pamiętam / dobrze kopiuję 0-30m Nx32% or 30/30 (O2/He) 33-45m 21/35 (O2/He) 48-60m 18/45 (O2/He) 63-75m 15/55 (O2/He) 78-121m 10/70 (O2/He) |
Możliwość wypożyczenia dowolnego modelu skafandra lub ocieplacza Santi do przetestowania na 5 dni jeden raz w ciągu roku |
leh napisał/a: |
Lepiej się pochwal jak to zrobiłeś. |
Być może wystarczy zadzwonić do Santi i wpaść do sklepu na Belwederskiej, a swój skafander wysłać do naprawy? |
Możliwość wypożyczenia dowolnego modelu skafandra lub ocieplacza Santi do przetestowania na 5 dni jeden raz w ciągu roku |
wow - ludzie gdzie ten zapał sprzed 2 lat ??? 30 osób było... |
Cytat:
-Dlaczego przenieśliście szkolenia nad morze? -Bo projekt dotyczy wraków Bałtyku? -No tak, ale ja mieszkam na południu. -Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków i miejsca realizacji projektu. Jak chcesz brać udział w nurkowaniach na wrakach skoro to za daleko? -Nie chcę jeździć na wraki, mnie interesuje samo szkolenie. |
Działacie coś jeszcze? |
Jeżeli tylko będzie jakaś SM grupa - to pewnie tak. |
Z założenia działania opierają się głównie na pracach na zewnątrz wraków, więc SM jest zbyteczny. |