Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
oszustwo?
Autor Wiadomość
Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 12-08-2014, 09:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

piotrkw napisał/a:
Tylko, że tu nastąpiło coś innego . Tu nikt niczego nie promuje tylko oszukuje i oferuje produkt pod znaną marką , która się do jego sprzedaży i dystrybucji nie przyznaje . Przedstawiciel Bare określił swoje stanowisko jasno .

Tomek Płociński napisał/a:
jeśli Oni (tzn. Santi, Bare) nie podpisują się pod tymi produktami, to znaczy, że ktoś wykorzystuje ich markę bez zgody.

co jest nieuczciwe salut

mam jednak wrażenie, że shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....
Ostatnio zajrzałem do IKEA shop i zobaczyłem np. sprzęt AGD sygnowany ich marka ale tak jakoś strasznie podobny do sprzętu whirlpoola .... czyżby IKEA oszukiwała ludzi ??? nie, jeśli mają taką umowę z producentem.

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl

Ostatnio zmieniony przez Tomek Płociński dnia 12-08-2014, 09:57, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 12-08-2014, 09:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy? Smile

Mam wrażenie, że źródłem nazw typu "manszety Bare" mogą być pośrednio sami klienci - bo szukając części do swoich skafandrów tak właśnie wpisują do wyszukiwarki, więc wyżej dostają w wynikach stronę sklepu, kiedy ma on te dwa słowa po sobie już w nazwie produktu. Chociaż co do Bare, to shell już zaburzył te wyniki - w google wyświetla mi się link z divezone'a, potem strona firmowa Bare a zaraz potem wątki o oszustwach - jeden z DT i drugi z FN Very Happy
Powrót do góry

piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-08-2014, 09:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli np. Divezone sprzedaje manszety Seamtite, opisując je jako manszety Bare, to pod warunkiem że dostarczy Ci manszety Seamtite (czyli takie same jak kupiłbyś w ECN) moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa.

Jeżeli firma X kupi zegarek od firmy dajmy na to Xing i włoży go do opakowania z nadrukiem firmy np TISSOT czy CITIZEN i sprzeda jako produkt tej firmy to jest uczciwe czy nie ?? . I chociaż Citizen zamawia zegarki w firmie Xing to jednak o tym procederze nic nie wie .
I można by tak jeszcze wiele i długo .
Generalnie oszustwo .
Powrót do góry

PostWysłany: 12-08-2014, 09:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy?

Mam wrażenie, że źródłem nazw typu "manszety Bare" mogą być pośrednio sami klienci - bo szukając części do swoich skafandrów tak właśnie wpisują do wyszukiwarki, więc wyżej dostają w wynikach stronę sklepu, kiedy ma on te dwa słowa po sobie już w nazwie produktu. Chociaż co do Bare, to shell już zaburzył te wyniki - w google wyświetla mi się link z divezone'a, potem strona firmowa Bare a zaraz potem wątki o oszustwach - jeden z DT i drugi z FN

salut salut salut

Powrót do góry

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 12-08-2014, 10:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
zy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni?

Według mnie to by załatwiło sprawę.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

shell Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: DM
Ilość nurkowań rocznie: 500
PostWysłany: 12-08-2014, 22:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

mam jednak wrażenie, że shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....

Dziwi mnie jedno, mianowicie... sklep sprzedawał produkt ewidentnie nie zgodny z opisem, firma Bare jasno określiła swoje zdanie i to nie podlega już żadnej dyskusji. Jeżeli dalej macie inne zdanie przekonujcie firmę Bare, że się myli:) produkt został "wycofany" a właściwie zmieniony został tylko "producent" na Santi. Czyli sklep wiedząc dobrze, że Santi nie jest producentem tych uszczelek tak jak nie był producentem Bare, nadal wprowadza w błąd kupujących a Wy ciągle podajecie jakieś dziwne przykłady nie związane z tematem i twierdzicie, że ja się nie znam, Bare się nie zna, Santi się nie zna, za to Wy wiecie wszystko najlepiej:) czort ze mnąSmile ale znacie się lepiej od firm które zaprzeczyły ich produkcji, to mnie baaaardzo dziwi Smile
Powrót do góry

Sławek Hałka Płeć:Mężczyzna
Osioł

Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90
PostWysłany: 13-08-2014, 00:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

shell napisał/a:
Bożeeee nie wytrzymam :/ Sławku, czy późna pora nie pozwala Ci na racjonalne myślenie?! Czy Ty w ogóle wiesz co wypisujesz? Co jest dla Ciebie nie jasne?

Późna pora ma do rzeczy tyle, że o takiej porze mam czas coś tam w spokoju popisać na tym forum.
Shell (może Stasiek Hell, może Sławek Hell?), wyobraź sobie że rozumiem Twoje podejście. Też wolałbym dostawać od sprzedawców (szczególnie internetowych, gdzie nie mogę odwrócić sobie manszety na drugą stronę) dokładne informacje na temat tego, co oferują. Ale jeżeli nawet nie są one dokładne, nie jest to dla mnie wystarczającym powodem żeby twierdzić, że jestem oszukiwany. Żebym mógł dojść do takiego wniosku musiałbym mieć pewność, że sklep usiłuje świadomie sprzedać mi towar o walorach gorszych niż wynika z jego opisu. Marka jest rzeczą drugorzędną. W dzisiejszym korporacyjnym świecie marki przechodzą z jednych rąk do drugich, czasem przefarbowują się.
Poza tym, jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie że coś jest "nie heja", nikt przecież nie zmusza Cię do zakupów w takim to a takim sklepie. Zawsze możesz zadać sklepowi dowolną ilość szczegółowych pytań.

shell napisał/a:
Mam do Ciebie ogromną prośbę... nie wypowiadaj się za mnie i nie pisz co ja uważam.

Czytam co piszesz, jak piszesz i dokładnie usiłuję wyciągnąć wnioski, co tam uważasz. Bo to jest podstawa do zrozumienia Twojej wypowiedzi. Oceniam też Twoją wypowiedź, bo takie prawo daje mi to forum. Ale nie wypowiadam się za Ciebie.

Adam Jaworski napisał/a:
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy? Smile

To jest bardzo dobra sentencja. Jeżeli np. Divezone sprzedaje dokładnie takie same manszety jak do swoich skafandrów wkleja Bare właśnie pod marką Bare, popełnia grzech śladowy. Pewnie że uczciwiej byłoby napisać, że to są manszety Seamtite dokładnie takie same, jak wkleja Bare. Ale jeżeli np. Divezone oferuje dokładnie takie same manszety, nie widzę powodu do bicia piany.

shell napisał/a:
Dziwi mnie jedno, mianowicie... sklep sprzedawał produkt ewidentnie nie zgodny z opisem

Poprosiłem wcześniej o info: który sklep, co dokładnie w sposób nieuczciwy i za drogo Ci wciskał. Nadal nie mam żadnej informacji, mogącej być podstawą do oceny konkretnego sklepu i konkretnej sytuacji handlowej. No więc o jakim i czyim konkretnym oszustwie Shell tak naprawdę gadamy?

"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Powrót do góry

PostWysłany: 13-08-2014, 08:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

shell napisał/a:
Dziwi mnie jedno, mianowicie..

Dziwi mnie, że cytujesz ten fragment, tylko po to by bić pianę, kiedy na początku swojej wypowiedzi jasno napisałem, że IMHO sprzedawanie towarów sygnowanych konkretną marką bez wiedzy właściciela tej marki jest nieuczciwe salut

Swoja drogą taka burza w szklance wody z powodu manszet zakrawa trochę na paranoję scratch scratch

Powrót do góry

Kuba Janowicz Płeć:Mężczyzna
Szyderca

Stopień nurkowy: STUDENT
Oznaczenie stage: $
PostWysłany: 13-08-2014, 10:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Swoja drogą taka burza w szklance wody z powodu manszet zakrawa trochę na paranoję

Poczekaj jak dojdziemy do kaczych dziobków w P VALVACH Very Happy

Numer Gadu-Gadu
3248800

PostWysłany: 13-08-2014, 10:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wiec tak... mam oficjalną odpowiedź z Santi Smile
"...Firma Santi nie jest producentem manszet i kryz lateksowych..."
Wczoraj też dostałem wiadomość od jednego z czytających, zaciekawiony tym tematem, napisał on do sklepu z pytaniem, czy są to uszczelki faktycznie wyprodukowane przez firmę Santi, w odpowiedzi otrzymał, tak są to uszczelki firmy Santi...
wg. mnie sklep dalej wprowadza w błąd kupujących
Powrót do góry

PostWysłany: 13-08-2014, 17:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dziwi mnie, że cytujesz ten fragment, tylko po to by bić pianę, kiedy na początku swojej wypowiedzi jasno napisałem, że IMHO sprzedawanie towarów sygnowanych konkretną marką bez wiedzy właściciela tej marki jest nieuczciwe

Nie po to żeby bić pianę, mało tego w ogóle bym się nie odniósł do Twojej wypowiedzi gdyby nie
shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....

Wyjaśnię Ci, że przez bardzo długi okres czasu byłem sprzedawcą, dość długo byłem też producentem, zatrudnialiśmy grubo ponad pół tysiąca pracowników... nie powiem że pozjadałem wszystkie rozumy, ale troszkę się na tym znam.
Dalej...

Sławek Hałka napisał/a:
Poprosiłem wcześniej o info: który sklep, co dokładnie w sposób nieuczciwy i za drogo Ci wciskał. Nadal nie mam żadnej informacji, mogącej być podstawą do oceny konkretnego sklepu i konkretnej sytuacji handlowej. No więc o jakim i czyim konkretnym oszustwie Shell tak naprawdę gadamy?

Sklep podałeś sam, nie próbował on mi nic wcisnąć Smile czy mają drogo? tak mają drogo! Co nie znaczy, że zarabiają bardzo dużo, może nie potrzebnie pisałem o kilkuset % PRZEPRASZAM całkiem możliwe, że mają towar z "10 ręki" i tak naprawdę zarabiają 10% Proszę mnie zrozumieć, wychodzę do sklepu za rogiem i kupuję kryzę za 49zł dokładnie tą samą '' SANTI" którą sprzedaje DIVEZONE za 100zł ale nieważne, pisałem to kilka razy, cena jest tu drugorzędna...Nieuczciwe jest oznaczenie towaru w sposób, który może nas wprowadzić w błąd co do pochodzenia od danego przedsiębiorcy, oraz co do cech dotyczących samego produktu, które wpływają na decyzje o zakupie. W przypadku, gdy takie działanie zagraża bądź narusza interes przedsiębiorcy, może on wystąpić przeciwko konkurencji z roszczeniami. Błędne oznaczenie towarów może rodzić bardzo wiele odpowiedzialności biorąc pod uwagę przepisy administracyjne, właściwe dla poszczególnych rodzajów towarów. Może nawet być odpowiedzialność karna.
W przypadku dalszych wątpliwości proponuję zapoznać się z Dz. U. z 2003r. Nr 153, poz. 1503, z późn. zm.
Teraz na koniec sumując

SANTI nie jest producentem kryz i manszet lateksowych
BARE nie jest producentem kryz i manszet lateksowych
KARLSEN właściciel sklepu DIVEZONE.PL wiedząc dokładnie, że ww firmy nie są producentem tych wyrobów, sprzedawał (BARE) i nadal sprzedaje ww produkty pod nazwą SANTI.
To są fakty!
Bardzo jestem ciekawy jakie ma zdanie na ten temat Wojtek Filip czy np umieściłby w swoim sklepie kryzy i manszety firmy SANTI.
Jeżeli Wojtku nie będziesz miał ochoty wypowiedzieć się na ten temat bardzo Cię proszę o zamknięcie tego tematu. Fakty są faktami nie musimy bić piany jak to zostało napisane Smile
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za dyskusję Smile
Powrót do góry

Osioł

PostWysłany: 14-08-2014, 00:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shell, mnie znacznie bardziej boli np. przekraczanie uprawnień przez straże miejsko-gminne przy pomiarach prędkości niż to, że Divezone przefarbowuje manszety Seamtite na Bare czy Santi. Bo takie działanie Divezone nie naraża mnie w praktyce na żaden szwank.

Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 14-08-2014, 08:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:
Shell, mnie znacznie bardziej boli np. przekraczanie uprawnień przez straże miejsko-gminne przy pomiarach prędkości niż to, że Divezone przefarbowuje manszety Seamtite na Bare czy Santi. Bo takie działanie Divezone nie naraża mnie w praktyce na żaden szwank.

hmmm, z faktu, że są, nazwijmy to, nieuczciwości mniejsze i większe nie wnioskowałbym, że te mniejsze stają się prawidłowym postępowaniem.

Powrót do góry

Osioł

PostWysłany: 15-08-2014, 00:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie Jarek.
Jeżeli Divezone manszety Seamtite oznacza w informacji o produkcie marką Bare, ale są to dokładnie takie same manszety Seamtite jakie kupię w Bare, nie ma mowy o żadnym oszustwie skierowanym w moją stronę.
To może być problem uczciwości lub wzajemnych uzgodnień pomiędzy producentami (Bare, Seamtite) i dystrybutorem (Divezone). Ale to już nie mój problem.

Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 15-08-2014, 11:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli Divezone manszety Seamtite oznacza w informacji o produkcie marką Bare, ale są to dokładnie takie same manszety Seamtite jakie kupię w Bare/.../

pomijając fakt, że Bare wypowiedziało się jednoznacznie negatywnie, zapytam: czy jesteś pewien, że to są TAKIE SAME manszety? Skąd masz pewność, że nie różnią się czymś?

Powrót do góry

Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu